Home ALGARVE | varování – budete chtít hned taky! | TIPS

ALGARVE | varování – budete chtít hned taky! | TIPS

written by Natálie Kotková 9.6.2017

Portugalsko je jedna ze zemí, kterou jsem ještě nestihla moc prozkoumat. Byla jsem na pár dní v Lisabonu (o tom video tady) a navštívu jižního pobřeží jsem se snažila už tři roky dát v létě na svůj travel list – nevycházelo to –  doteď! Plánovali jsme na 4 dny dovolenku a Algarve vyhrálo – juch! Jet tam v tomto období má hned několik výhod, které se v průběhu článku dočtete. Takže šup na článek, ať vám povím vše, co mám na srdci a jak jsem z Algarve ještě stále uchvácená! 

Let do Fara

Letěli jsme v 6 hodin ráno a přestupovali ve Frankfurtu. Byla to docela jízda, kdy jsem se cítila, jako po nějaké dlouhé party, která ještě někončí. Spala jsem asi hodinku a jelo se na letiště. Ve Frankfurtu jsme měli přestup nějaké 3 hodinky, které jsme celé oba prospali. Chtěla jsem si hrát na hrdinku, ale jak jsem zasedla do takové té položenější sedačky, tak jsem hned o sobě nevěděla. Musela jsem vypadat fakt “missovsky”  – schovaná v kapuci, velký mikině a batoh obmotaný kolem rukou, ať ho nikdo kdyžtak nevezme. O rozcuchu nemluvim :D. Tyhle zážitky jsou ale přesně to, co na cestování miluju. Na zpátečným letu to byla také zábavička. Při nastupování se tam stal takový incident, kdy nějaká slečna načkla pána, že ji osahával a její přítel tak šel za letuškou a najednou to řešil pilot i policie. Slečna brečela, minuty se natahovaly a pána nakonec vyhodili z letadla. Upřímně si myslím, že ta slečna to vyhrotila moc, že do ní “jen” strčil, jak tam zacpávala uličku, když si dávala kufřík nahoru (to dělá snad každý :D). No ale nakonec jsme díky tomu měli docela dost zpoždění a my nestihli navazující let domů. Letěli jsme domů přes Brusel, takže nám Brussels airlines naštěstí dali jiná místa v dalším možném letu, který byl v 21 hodin. Takže se nám to natáhlo, procházeli jsme terminál tam a zpět a cítili se jako ve filmu Terminál :D. Naštěstí jsme nemuseli jíst kečupy s krekrama, ale jídla tam bylo požehnaně – to ten čas vyplní :D. No tak teď už fakt do Algarve. Tam jsme přiletěli do Fara. Dál jsme pokračovali autem. Půjčili jsme si ho v půjčovně Centauro, která vás odveze shufflem z letadla do jejich půjčovny – asi 10 minut jízdy. Potom už jsme jeli směr Lagos (to je kolem hodinky jízdy)!

Ubytování Lagos

Bydleli jsme tedy v resortu, který jsme našli klasicky na Bookingu. Ty preference znáte – výhled na oceán, terasa, snídaně a třeba i fitko a bazén. Tento měl terasu obrovskou s krásným výhledem na oceán a bazén. Bazénů měl tedy hned několik, fitko taky a ještě spa. Ani jedno jsem tedy nevyužila. To já snad nikdy. Fitko je totiž většinou otevřené od 8 do 20 hodin, spa taky a bazénu je škoda, když máte oceán. Ráno v hotelu jdete jen na snídani a pak celý den cestujete a když se vrátíte, tak vlastně je vše zavřené. Až na pool bar, ale ten byl i normální a na večeři jde člověk stejně do nějaké jiné typičtější restaurace. Bydleli jsme tedy v apartmánu. To jsem měla naposledy na Tenerife a je to určitě skvělý na víc dní, kdy si uděláte vlastní pohodu. Hodí se i žehlící prkno (na ty moje neustále zmačkaný overaly a šaty :D). Resort se jmenoval Belmar a byl tedy v Lagos a blízko pláže – na tu jsme hned po příletu samozřejmě nalítli – byla to Porto de Mos Beach a skoro nikdo tam nebyl! Není při sunsetu nic krásnějšího!

Vlastně jsme sešli jen tuto hlavní cestu (ten bílý resort na levé straně je ten náš) a byli jsme na pláži a u restaurace. O té vám napíši níž (o jídle celkově).

MÍSTA, CO MUSÍTE NAVŠTÍVIT

Mezi ta místa určitě patří jeskyně! Pobřezí Algarve jsou samé útesy a různé jeskyně a jeskyňky. Nejdoporučovanější je Cave Benagil hned u pláže Benagil ve vesničce Benagil – jak jednoduché :D. Tu jsme navštívili i my a člověku tam prostě klesne brada. Dá se do ní nakouknout nahoře (ale to moc popravdě nevidíte) nebo se do ní dá dojet na lodi, na kayaku, paddleboardu nebo dokonce doplavat. Je to nějakých 200 m od pláže. My tam chtěli doplavat, ale nakonec to padlo. Z víc důvodů, ale hlavně ať toho stihneme co nejvíce. Kayak vyšel 20 euro na osobu na hodinu a půl. Ty tours lodičkama byly kolem 30 euro a trvaly tam 3 hodiny, kde vás provedli i dalšími jeskyněmi kolkolem. Google vám ukáže hned několik úchvatných obrázků, jak Benagil vypadá uvnitř. Bylo to vlastně takové první místo, které jsme navštívili a já hned věděla, že těch pár dní stačit nebude a jednou se sem vrátím. Dá se tu podnikat tolik věcí, že to až nejde stíhat! PS: Koukněte na ty fotky pláže. Skoro žádní lidé! Nám tam pořád někdo říkal, že takhle to tam rozhodně v létě nevypadá – že se tam člověk sotva hne. Takže pokud můžete, tak si tohle objevování naplánujte pořádně :).

Další z těch jeskyň je třeba: Zorreira Cave, Captain’s Cave, The arches of Marinha a Elephant.

Další je rozhodně nějaký water park. Je jich tam také dost. I Zoomarine park. My se rozhodli pro Slide&Splash. Je u Albufeiry a vypadal nejvíc “dospělácky”. Čekala jsem hrozně moc lidí, ale opět – skoro žádné fronty! Jen na největší atrakci, kterou nazývají “TheWave”. Tam se stáloa si 30 minut, tak jsme na ní šli jen jednou. Třeba na Mallorce byla dvojitá a byla to pecka! Aquapark byl rozhodně super takovou aktivitou na vyblbnutí, ale znovu bych tam nemusela. Bylo tam několik jízd, co  jsme jeli dokola, ale ty 3 hodinky tam byly akorát. Siam Park na Tenerife prostě vítězí (z evropských water parks) – psala jsem o tom tady. Co si ale budeme povídat, já tyhle parky prostě ráda mám – včetně i těch hot dogů, co tam měly v nabídce :D.

Cestou jsme se ještě stavili kouknout do městečka Alvor, koupit něco potřebného, nafukovačku (kterou jsme ještě stále nepoužili :D) a já dostala neskutečnou chuť na zmrzlinu.Je to takové malebné městečko a blízko je pláž Praia dos Três Irmãos . Tam tedy “překvapivě” moc fičelo, ale za viděnou (a procházku) stála.

Hlavně jsme ale chtěli do okolí Lagose na útesy. Ponta da Piedade. TO snad ani nemusím popisovat – fotky mluví za vše! Tam člověk může jít opět stokrát a objevovat ty plážičky, útesy a různé cestičky. Dá se to projždět opět lodí, na kolech, čtyřkolkách nebo pěšky. My šli pěšky a prostě se kochali. Trochu jsem to nevychytala s žabkama, kdy jsem myslela, že se ještě vrátíme do auta, ale raději jsme šli dál, ať nezapadne sluníčko úplně. Na tu skrytou plážičku jsem měla tedy zakázano slejzat, ale i tak jsem ji viděla 😀 a příště si na ní vezmu knížku a budu tam klidně celý den :D. Jo, ale hrozně tam zase foukalo. Na to se fakt připravte. Nemát třeba gumičku na vlasy, tak je nerozčešu :D.

Potom jsem klasicky slintala u sunsetu. Tady máte fotku jednoho – ty barvy jsou prostě neskutečné! Potom jsme ale jeli na jídlo do Lagos, tak teď tedy něco o tom jídle.

Jídlo

Portugalské jídlo je hlavně o rybách. Pro mě trochu smůla, protože je zase úplně tak nemusím (losos stačí). Ochutnám od někoho a to mi vyhovuje. Na snídani byl typický Pastel de Nata (o tom jsem mluvila ve vlogu z Lisabonu) a tak jsem jich snědla hned několik. Dál tam byl hashbrown, vejce, ovoce, klobásky a různé sladkosti – taková ta hotelová klasika, která potěší všechny.  Mimo hotel jsme vždy jedli někde v restauraci. Hned první večer jsem ochutnala tradiční Portugese steak. To je hovězí maso v takovém kyselejším nálevu, s vejcem a slaninou na něm, obklopené brambůrky. Nic zdravého, ale dobrého – to joo. Měla jsem to i poslední večer. V restauraci u resortu, na té pláži – Antonio. V Lagos jsme šli do krásné typické restaurace – Nagetor. Ta měla několik pater, hrozně milou obsluhu a krásný výhled na marinu. Jídlo jsem si typické nedala, zlákal mě pepper steak – a byl boží! To typické jídlo tam ale vypadalo jinak. V restauracích tam hodně nabízeli Cantres. Což jsme chápali něco jako přílohu, jako předkrm. Většinou to byly olivy, sýry, bread, apod. Ten sýr byl moc dobrý! Nejvíc mě ale uchvátila restaurace Terra u Beliche beach v Sagres! Ultra hipster surfařská, zdravé jídlo a smoothiečka. Ideálka! Když je mluva o tom zdravém jídle, tak tam rozhodně nespadá plněné churros nutellou, které je na poslední fotce. Prodávají ho ve stáncích a ta chuť je neskutečná!

SAGRES. Další z míst, kde jsme byli a každý, kdo je v Algarve ho musí navštívit a určitě navštíví. Pro mě to jsem to místo znala spíš kvůli surfování (jsou tam dobré spoty). Je to ale neskutečná oblast pro mnohem víc věcí. PS: Surfovat se nešlo, ale nevadí – za chvíli jedu zase na Surfchamp do Hossegoru, tak si to užiju tam! Za to byla koupačka a návštěva těch nejdoporučovanějších míst.

V Sagres se musí navštívit Fortaleza de Sagres. Jsou to pozůstatky pevnosti, do které jde jít i na prohlídku. Mně se spíš líbilo,  jak se tam dá kolem toho mysu, na které pevnost leží, jít kolem dokola po stezkách a stačí se jen kochat výhledem na oceán a útesy.  Jo a je to prý nejzápadnější část Evropy! Oh yes!

Další je v Sagres nutností Cape Saint Vincent. Je to starý maják, který si prostě musíte vyfotit. Popravdě mi bylo jedno, co tam uvnitř je a zajímal mě ten výhled spolu s ním a vrýt si ten obrázek do paměti. Všude jsou tam kolem i stánky – se suvenýry, jídlem (odtamtud to churro) . Je tam i parkoviště, takže se tam dá autem klidně zaparkovat. Bylo zase málo lidí – takže místo se našlo hned. Co je boží taky – nikde jsme neplatili za parkování! Jen v parkovacím domě v Lagos. Jinak na turistech extra “nerejžujou” – ani veřejné toalety se neplatí a jsou v lepších stavu než většina placených po Evropě.

V tom teplu už to chtělo konečně nějakou pláž! Praia de Beliche byla při cestě a tak jsme na ní hned koukli! Tam je super, že kamkoliv jedete, tak je kolem “jen tak náhodou” takové nádherné místo nějaké. Na Beliche se jde dolů po schodech, je tam hned restaurace a doporučuji dojít až na její konec. Tam opravdu nikdo nebyl a mít takové místo, s útesy ve vodě, se jen tak nepoštěstí. Hlavně jsem to ocenila, protože jsme se tam šli “jen na rychlo kouknout” a samozřejmě jsme tam zůstali, jak to bylo krásný. No a Kotková neměla spodní díl od plavek. Ok, pohoda, prádlo je stejný jak plavky, ale ocenila jsem, že tam nikdo nebyl a plavala jsem radši i dál, protože ta voda tam byla tak krásně průhledná :D.  Fotky to jistily do půl těla a co nejlépe s rozvířenou vodou :D. U této pláže je ta restaurace Terra. Hned u parkoviště.

A byla teplota vody na koupání? Pro mě ano – to je vždycky. Ale nebylo to nejteplejší, kor s tím větrem, když vylezete z vody. Když se budete hýbat, tak si tam pobudete i déle. Kafíčko to ale nebylo. Podle mě to ale dáte, když už tam člověk je a má čas, tak chce být v oceánu!

Vršek od plavek je z H&M.

Chtěli jsme stihnout ještě nějaké místo, tak jsem na Pinterestu viděla tuto pláž – Praia da Boca do Rio. Tam už ale foukalo tak, že jsme do vody nešli. Zabalila jsem se i do ručníku a šli jsme si trochu vyjít jeden cliff, ať se koukneme kolem dokola. Stálo to za to a určitě je to v létě hezká pláž. A asi tam bude i méně lidí než na těch vyhlášených.

Byla jsem trochu za hippiesáka :D.

Poslední večer jsme si pak vyšli takhle na tuto vyhlídku u hotelu, pokochali se nakonec oceánem, dali večeři ve stejné restauraci jako první den. Tohle dvoudenní nakouknutí mě akorát tak ještě navnadilo na to, abych se do Algarve vydala znovu. Byli tam neskutečně milí lidé, jak turisté tak obsluha. To je jeden z hlavních ukazetelů příjemé a relax dovolenky. A může to být i aktivní relax – takový cliffering? To stojí za zkoušku! Tak třeba někdy!

Co vy a Algarve? Byli jste tam?

 

21 comments

Sarah 8.12.2019 at 20:07

Ahoj! Jsem tu mnoho let….. Akorat procitam clanek…..
Ze nebyla fronta ve Aquaparku je zazrak, Pokud to bylo v letnich mesicich. Vetsinou cekaci doba na tobogan je cca 10-15 minut a i delsi…..
Portimao ma na plazich desny vitr. Carvoiero je uz lepsi…. Ma malou plaz a more je i teplejsi.
Portuguesse steak je dobry kdyz objednas s domaci omackou. Casto steak udelaji well done a neda se jist……Omacka by nemela byt kyselejsi. a Vajicko tam nepatri 😀
To uz je pak jiny steal type, ale ne PT steak….

Za parkovani se skoro vsude plati…..pozor na to. Mesta maji v busy centrech parkovaci hodiny.
Ano, portugalci jsou vzdy prijemny na turisty. Mistni totiz nedavaji zadna dyska.
Pastel de nata je asi jejich jedna z nejlepsich veci a za zkousku stoji Chicken piri piri z domacich kurat ho maji ve meste Silves, kde presne zname majitele a ma i sve rajcata ze zahrady a salat 😛
Jsem rada, ze si tu zde libilo. Na dovcu je to zajimava zeme 🙂

Reply
stromectol 12mg 11.9.2021 at 14:31

Buy Sildenafil Citrate 100mg

Reply
plaquenil retinal toxicity 19.9.2021 at 19:51

Levitra Se Necesita Receta Medica

Reply
furosemide for dogs dosage 21.9.2021 at 23:16

Compare Viagra Canadian Costs

Reply
Prednisone 4.10.2021 at 12:50

Propecia Minoxidil Pharmacy

Reply
Neurontine 7.10.2021 at 17:04

Forum Viagra En Ligne

Reply
cialis professional 1.11.2021 at 7:44

Cephalexin Breast Feeding

Reply
furosemide potassium 3.11.2021 at 7:22

Sinus Infection Cephalexin

Reply
Cialis 3.11.2021 at 10:05

Elocon On Sale

Reply
Stromectol 11.11.2021 at 11:48

product team cialis getting ready to

Reply
priligy over the counter 13.11.2021 at 0:34

Le Viagra Chinois

Reply
viagra daily dose 14.11.2021 at 12:52

Taking Amoxil With Cipro

Reply
buy prednisone otc in what country 15.11.2021 at 2:13

Cialis Hormona

Reply
buy hcq 5.12.2021 at 22:14

Doxycycline 100mg Acne

Reply
hydroxychloroquine online order 7.12.2021 at 17:53

Cheap Tamoxifen Uk

Reply
cialis generic tadalafil 7.12.2021 at 22:15

Acquisto Levitra 10 Mg

Reply
get gabapentin online 9.12.2021 at 0:30

Cialis 20 Mg 8 Compresse

Reply
sexual dysfunction 19.12.2021 at 3:35

Precio Cialis Generico

Reply
azithromycin tab 250 mg 20.12.2021 at 4:11

Dose For Amoxicillin In People

Reply
cheap propecia online uk 21.12.2021 at 11:26

24 Pharmacy Canadian

Reply
cialis buy online 19.2.2022 at 20:29

I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s
both educative and interesting, and without a doubt, you’ve hit
the nail on the head. The problem is an issue that too few folks are speaking intelligently about.
Now i’m very happy that I came across this in my search for something relating to this.

Reply

Leave a Comment