Home Lago di Garda – nejlepší zmrzlina, obří citróny a města co musíte návštívit

Lago di Garda – nejlepší zmrzlina, obří citróny a města co musíte návštívit

written by Natálie Kotková 25.5.2017
Lago di Garda? To znáte určitě všichni! Pro mě to bylo, které jsem měla na svém “TravelWishListu”. Když tedy padlo finální rozhodnutí, že si na Velikonoce (vyšlo to tak termínově) uděláme výlet právě tam, tak mi v hlavě skákal malinký šťastný panáček. Po těch pár dnech už vím, že se tam člověk prostě CHCE a vlastně trochu i MUSÍ vrátit! Jinak mu to totiž nedá spát – potřebuje vidět všechno, co třeba za tu dobu u jezera ještě nestihl! Já mám pro vás několik článků vždy k nějakýmu tématu. Dnes vám dám tipy na hotel, kde jsme byli, města “slash” městečka, která určitě stojí za to navštívit a plus v tom vždy vypíchnu RESTAURACE a prostě místa, která cestování dělají dokonalým. Místní kuchyně patří přeci do poznávání kultury!:D

Bydleli jsme v městu MALCESINE. Mělo být takové všelijaké počasí, že bylo dobrý si ubytování strategicky zvolit “tak nějak” uprostřed a za lepším počasím si vždy dojet. Chtěli jsme toho poznat co nejvíce a nebýt na jednom místě. Jeli jsme z Prahy autem, takže to to dojíždění dělalo lehčím. Jezdí tam ale veřejná doprava, takže by to mělo být v pořádku i tak, ale s těma Italama člověk nikdy neví :D. Vlastní auto je jistota – i půjčené, třeba.
Hotel se jmenoval Maximilan – odkaz je TADY. Je tam ale spousta hotelů a je těžký si vybrat, protože tam žádný špatný nenajdete. Já vždy hledám přes Booking a čtu recenze, prohlížím fotky atd… Rozhodli jsme se hotel hledat trochu last minute, takže to to hledání docela ulehčilo (vyprodává se to hrozně rychle). Tenhle bych s krásným výhledem, umístěním a dobrým hodnocením. Snídaně tam byly famózní – plus ještě s tím úžasným výhledem na Lago di Garda. Taky personál byl neskutečně milý!
Plus jak jsme tam byli na Velikonoce, tak jsme dostali obří čokoládový vejce 😀 Natálka hned způsobila jeho “nenápadný” zmiznutí. To je tak, když cestujete s někým, kdo moc nejí sladký – všechno je potom na vás :D!
Při volbě města je dobré si říct, kam budete chtít cestovat a co chcete vidět. Sever je největrnější a nejstudenější. Je tam zase plno hor, které jezero obklopují právě od severu. Hlavně díky větru to je rájem windsurfařů. Na jihu to je zase více o pár stupňů teplejším počasí, méně horách a více  o městečkách, procházkách a klasicky – plážích. MALCESINE je téměř uprostřed na pobřeží. Naproti pak Limone. My tedy bydleli v Malcesine, tak tohle městečko přijde na řadu jako první ze všech, kam jsme nakoukli. Je to jedno z nejvíc navštěvovaných měst u jezera a je hned jasné proč.
Na první pohled na vás udělá dojem určitě hrad, který na vás vykoukne hned při příjezdu. Mně se na tomhle místě nejvíc líbila ta různorodost toho, jak vypadá a co se tu dá dělat. Není to odtamtud daleko ani na jih ani na sever a ještě se z Malcesine dá jet lodí do Limone. Ten přístav je tu takový roztomilý. Limone je další z takových těch městeček rozrostlých “v hoře” :D. Tuhle kombinaci jezera a hor nejde totiž nemilovat! Stejně, jako ty uličky, ze kterých ta Itálie jenom srší. To vše samozřejmě nechybělo ani tady v Malcesine. Ale je docela lehký se v nich ztratit :D.
KDE JÍST V MALCESINE
Co se týká míst, kam zajít na jídlo v Malcesine? Byla jsem tu tedy poprvé, takže vám nemůžu říct “Jó, tady je to nejlepší!”. Zato vám můžu říct, kde jsme byli my a jak nám tam chutnalo. Takže můžete zajít tam! Pokud milujete lasagne a těstoviny, tak my byli na dvou místech. Jedno bylo v centru u vody – výhled byl na celé jezero. Vyšlo nám místo hned u toho skla na terase, takže to bylo, jako by jsme seděli na vodě – krása. Ta restaurace se jmenuje Caffe Ristorante Pizzeria Italia da Nikolas (v okazu jsou i recenze na Trip Advisoru a fotky).
Další těstoviny jsme měli v Ristorante La Pace (více také kliknutím na odkaz). Tam byl výhled na vodu také, ale nebylo to přímo u ní. Spíš to bylo v takovém zákoutí, kde nechodilo moc lidí a my na to narazili trochu omylem při potulování uličkama. Restaurace ale byla plná a byli jsme rádi za místo venku. Byla tam milá obsluha. Ty špagety byly nejlepší, co jsem kdy měla (“překvapivě”). Tiramisu ale nebylo nic extra, bylo dobré, ale podobné si dáte v Česku :).  Všude v těch restauracích mají snad stejnou nabídku, takže vždy budou všichni spokojeni – pizzaři, špagetaři, dezertaři, salátaři či steakaři. Co se týká cen, tak Garda je všeobecně docela drahá destinace. Jídlo vyjde jako v takové lepší restauraci. Je dobrý najít ten “zlatý střed” a nejít na to nejlevnější a zase mi přijde zbytečné platit ultra moc. I hezké restaurace mají ty ceny kolem třeba 10ti Euro.
Pokud máte rádi zmrzlinu – ehm, kdo nemá rád italskou zmrzlinu?! Každý si musí přeci dát! 😀 V Sirmione jsme měli ultra zmrzlinu, ale o tý napíšu níže. V Malcesine jsme na TripAdvisoru našli Gelaterii Cento per Cento a opravdu to gelato bylo boží! Měli výběr příchutí a i sorbety. Gelateria je kdyžtak u vchodu do hradu, který určitě neminete.
SIRMIONE
Další hodně navštěvované město je Sirmione. Je na jihu, takže tam je nejteplejší počasí. My tam jeli na výlet kvůli tomu, aby jsme právě utekli těm dešťům, co severnější části ohrožovaly. Hned ze začátku musím říct, že oni ta města sice nejsou daleko od sebe, ale všude kolem Gardy jsou neskutečné zácpy. Je dobré si vychytat čas, kdy jedete a mít časovou zálohu, ať vás to pak nemrzí, že máte málo času na prozkoumávání měst. Další věcí je parkování! Bože, to je tam fakt nejhorší :D. My třeba měli štěstí na zácpy, ale najít parkování byl zázrak. Vždy jezdíte kolem a čekáte, jestli zrovna, když jedete kolem těch aut, to které máte před sebou neodjede. Dokud se to nepovede. Parkování se také platí. To by bylo vše, tak trošku na úvod, protože přesně tak – hledáním parkovacího místa, začal náš den v Sirmione ( a dalších městečkách).
Pro Sirmione jsou typické hradby, kterými se dá proplouvat i na lodi a jejich brána je i hlavní vchod do města. Mě ještě zaujaly (už před cestou na Instagramu) obrovské citrony! Domů jsem si samozřejmě jeden odvezla :D.
(tato káčátka jsou pro mě asi jednou z nejlepších vzpomínek Sirmione :D)
Dál je pro Sirmione typická velká pravděpodobnost toho, že váš osobní prostor se zmenší na centimetrový či nulový :D. Je tam tolik lidí, že pokud vám je to opravdu nepříjemné, tak se nad návštěvou zamyslete. A hlavně si hlídejte věci, známe ty otevřené kabelky… (jsem v tom specialista). Jinak je tam strašně milá atmosféra. Ty uličky jsou kouzelné, všude rostou květiny, je tam celá zelená alej, několik míst, kam vyjít na výhled nebo k jezeru relaxovat – všude kolem vidíte různé vodní sporty. Hlavně je tam typická ale zmrzlina!
Takový ten pokus si udělat fotku v Sirmione – bez lidí :D.
Není to ledajaká zmrzina, ale obrovská zmrzlina! Koupili jsme ji hned u náměstíčka u restaurace, kde jsme byli na pizze – u Ristorante san Lorenzo. S tou zmrzlinou tam chodí snad každý třetí člověk :D. Je v ulici Via Vittorio Emanuele hned na rohu – Gelateria Mirkoz.
Cestou ze Sirmione jsme zajeli ještě do pár měst. První bylo LAZISE. Tam je také krásný hrad s dominantní věží. Já si zamilovala přístav a šeříky všude kolem. U toho jsem nafotila i outfit post (bude v jiném článku). Hlavně zrovna zapadalo sluníčko a to má to město hned několika násobně větší atmosféru. Byly tam také trhy a malé molo u hlavního přístavu. Ten sunset mi (už klasicky) zavřel na několik minut pusu :D.
Na večeři jsme se ale z Lazise posunuli blíž k Malcesine do městečka Torri del Benaco. Tam jsme v restauraci La Barchessa ochutnali tuňák a další těstoviny. Bylo to naprosto výborný! Ani nevíte, jak bych byla naštvaná, kdybych v Itálii narazila na nedobrou restauraci, když jsem tam na pár dní :D. Bylo tam kolem hned několik restaurací a výhled na jezero. My už měli tmu, tak svítila všude kolem jen světýlka. “Malinko” romantika no :D.
Ještě jsme byli v jedné pizzerii, ze které jsme byli strašně nadšení! Bylo to hned první den (večer), když jsme přijeli. Měli jsme hlad, ale už bylo pozdě, přijeli jsme ve tmě a nevěděli jsme kam jít. Tak jsme se vydali pěšky po silnici (to jsme netušili, že je dole ta hezký stezka :D) a došli jsme k Da Gigi. Je to rodinná pizzeria, kde nás přímo obsluhovala majitelka. Měli otevřeno dlouho a mají i bezlepkové pizzy a pivo.
Tak snad se vám ty tipy třeba budou hodit, až jednou vyrazíte k Lago di Garda! Příští článek bude o aktivitách u Gardy! 🙂

Leave a Comment